English version Nederlandse versie Version Française
la galerie cahors
cahors lot quercy

Cahors en regio van Lot, Quercy, Dordogne in zuid west Frankrijk

La Galerie, 1 km van het dorpje Catus, is in de regio Pays Bouriane van de Lot in de Occitanie in het zuidwesten van Frankrijk. Cahors is de hoofdstad van de Lot, ligt aan de rivier de Lot en is 15 km verwijderd van La Galerie. De mooie stad Sarlat-la-Caneda ligt ten noorden van Catus over de rivier de Dordogne in de provincie Dordogne - met zijn vele aantrekkelijke bastide steden, wijngaarden en activiteiten op de rivier - is slechts op 25 km afstand. De Lot maakt deel uit van de middeleeuwse provincie Quercy, de Quercy Blanc in het zuiden en de Quercy Noir in het noorden met de rivier de Dordogne naar het noorden, de rivier Tarn naar het zuiden en de rivier de Lot die het centrum doorkruist.

 

Lokale te bezoeken plaatsen

De rivier de Vert stroomt door het Lac Vert en het lieflijke dorpje Catus, dat eens een vestingstad was. Er is ook een historische kerk uit de 16e eeuw. Het dorp heeft vele voorzieningen zoals een postkantoor, een bank, een kleine supermarkt, een bakkerij, een slager, een apotheek, een krantenwinkel, een vinotier, een kapper, een VVV kantoor, een restaurant en een drukbezochte markt op dinsdagochtend.

De grootste markt in de regio is in Cahors (op woensdag en zaterdag) en is zeker een bezoek waard. De markt is in het oude gedeelte van de stad, rond de kathedraal en heeft een groot aanbod aan lokale producten, waaronder ook, in de streek produceerde wijnen en kazen. Cahors biedt een goed aanbod aan winkels, cafés, bars, restaurants, musea, galeries en historische architectuur.

catuscatuscahors

Het aanbieden van een fantastische selectie van gastronomie van het gebied, in de omgeving is een grote keuze aan eetgelegenheden, veel Bonnes Tables du Lot. Restaurant Le Gindreau in Saint Médard en is een van de beste. Cahors, in het oosten, heeft ook veel goede restaurants, bistros en café bars en in het westen hebben de wat grotere dorpen Prayssac en Puy l’Evêque ook cafés en restaurants.

Gedurende de zomermaanden kunt u verschillende festivals en feesten in de regio bezoeken. Deze feesten worden gehouden ten ere van allerlei zaken, variërend van de oogst tot aan de middeleeuwse tijden: muziek en wijn zijn er altijd in overvloed.

pont valentre cahorswijngaardenpont valentre cahors

puy l'eveque lotwijngaarden lot valleichateau bonaguil

De prachtige brug “Pont Valentre” stamt uit de 14e eeuw en overspant de rivier de Lot. Het is het symbool van Cahors en is, met zijn drie torens, de enige brug met verdedigingswerken in de wereld. Wij raden u aan om de rivier de Lot te ontdekken. Er zijn veel mogelijkheden voor boottochten en bootverhuur, waaronder ook kanoën en kajakken. Andere populaire sportieve activiteiten in de omgeving zijn wandeltochten, paardrijden en mountainbiken.

Cahors is bekend om zijn dieprode wijnen. Wijnliefhebbers kunnen terecht bij talloze chateaux en wijngaarden verspreid over de Lot vallei. De wijnproducenten zullen u graag van hun wijn laten proeven en verkopen de wijn direct uit hun kelders. Er zijn wijngaarden ten westen van Cahors door de Lot vallei naar de prachtige middeleeuwse stad Puy l’Évêque.

saint cirq lapopiechemin de halage lotsaint cirq lapopie

rocamadourrocamadourrocamadour

Ten oosten van Cahors, hoog boven de Lot vallei, vindt u Saint Cirq-Lapopie. Dit stadje heeft een wirwar aan straatjes en interessante ambachtswinkels, galeries en restaurants. Al lopend tussen de mooie half-houten vakwerkhuizen, kunt u genieten van het prachtige uitzicht over de Lot vallei die aan uw voeten ligt. Dit prachtige dorp werd uitgeroepen tot “Le village préféré des Français” in 2012.

Een absolute aanraders is het plaatsje Rocamadour. Dit is de meest populaire bezienswaardigheid van de Lot. Vanuit het kasteel en de vestingwallen, die het hoogste punt vormen, kijkt u neer op het klooster, de kerken en huizen die tegen de rotswand zijn gebouwd. Zij vormen allen een onderdeel van de Alzou Gorge. Bezoek ook eens een van de beroemde grotten en kelders in de Causse du Quercy – de 103 meter ondergrondse rivier van de Gouffre de Padirac. En de vele andere grotten zoals de Grotte du Pech-Merle waar u prehistorische muur schilderingen kunt bekijken.

sarlat la canedadordogne valleisarlat la caneda

domme dordognedomme dordognecarcassonne

Andere steden van belang in de Lot zijn Gourdon, Figeac en Castelnau Montratier. Tussen Cahors en Toulouse ligt Montauban. De voetpaden van deze rode bakstenen stad zullen u leiden tot het hart van deze historische stad: de 17e eeuw “Place Nationale” met zijn vier prachtige voorgevels van baksteen waar u onder zijn omringende arcades kunt wandelen en winkelen en kunt genieten in een van de vele cafés. De prachtige ommuurde historische stad Carcassonne ligt ten zuiden van Toulouse en is het bezoeken ook zeker waard.

De “roze stad” Toulouse is een bezoek meer dan waard. Het is op het moment een beroemd luchtvaartcentrum met regelmatig rondvluchten. De luchthaven van Toulouse is een groeiend internationaal vliegveld. Andere lokale internationale luchthavens zijn de kleinere vliegvelden van Bergerac en Rodez en ook het vliegveld van Boreaux met vluchten van en naar Parijs en andere belangrijke Europese luchthavens. De vliegtijd tussen hen ligt tussen de 1 en 2 uur.

montaubanviaduct van millautoulouse

De hoogste brugstructuur in de wereld is de nieuwe (2004) brug bij Millau, hij is hoger dan de Eiffeltoren en is een spectaculaire bezienswaardigheid. Hij overspant de rivier de Tarn, torend boven de wolken van de onder gelegen bergkloof van de Tarn. Het is nu een belangrijke toeristische plek in het gebied.

 

Zo veel te zien en te doen

Er zijn ook talrijke muziekfestivals, fêtes, markten en festivals in de Lot en het omringende gebied in Zuid west Frankrijk.

Voor uw bezoek aan Zuid west Frankrijk, zie onze gids reizen praktische, met informatie over lokale luchthavens en vluchten, het reizen per spoor, zee kruisingen en autoverhuur.