English version Nederlandse versie Version Française
la galerie quercy perigord terroir
gastronomie cahors lot

Specialiteiten van Lot en Dordogne terroir Quercy Perigord gastronomie

De restaurants van de Quercy en de Perigord, de bij uitstek voor uw smaakpapillen en wandeling op een van de kleurrijke marketen. Daar ontdekt u al het lekkers de streek, van de befaamde, van de “terroir”. De meerderheid van deze producten en de specialiteiten worden gekweekt, opgeheven of geproduceerd op gebied van zeer klein of onbestaande grond op kalksteen van de Lot. In de vruchtbaardere riviervalleien worden de gewassen van asperge en de aardbeien geoogst. De meeste kunnen in de lokale markten van de Lot worden gevonden en allen kunnen in de grote keus van restaurants van het gebied worden geproeft en verschillende van deze producten complimenteren zich goed.

cahors wijn

 

Kaas van Rocamadour

Truffels van de Quercy

Walnoten van de Perigord

Meloenen van de Quercy

Saffraan van de Quercy

Wijn van Cahors

Foie gras & magret de Canard

Hoeve Lam van de Quercy

Pruimen van Agen

 

 

 

De gastronomie van de Quercy en Perigord worden gevonden kunnen in de grote keus van restaurants van het gebied worden geproeft, het specialiteiten en de beste producten, en de “Bonnes Tables du Lot” dichtbij aan La Galerie. In de omgeving is een grote keuze aan eet gelegen heden. In het rustige dorpje Catus bevindzich het lokale restaurant L'Auberge die een goed regionale keuken serveert. In het buurd dorp van Saint Medard bevindzich waarschijnlijk het beste restaurant van het gebied; Restaurant Le Gindreau voor traditionele en vindingrijke gastronomische maaltijden. In het nabijgelegen dorp Les Arques ligt het populaire bekende La Recreation, dit restaurant is niet alleen bekent om zijn menu maar ook om dat hij in een boek word genoemd; “From here, you can’t see Paris” door Michael Sanders.

cahors wijngaarden

 

Specialiteiten van Quercy en Perigord

Wijn van Cahors

De meerderheid van de Cahors wijngaarden is aan ten westen van Cahors langs en boven de vallei van de Lot. Wegens de diepe, intense kleur van Cahors wijnen word hij soms als “Zwarte Wijn” genoemd. De Malbec druif is de belangrijkste verscheidenheid die op dit gebied wordt gekweekt en word plaatselijk genoemd als Auxerrois, Côt or Côt Noir. Een Cahors AOC wijn is 70% Malbec en 30% Merlot en Tannat wijnstokras. Ook de verscheidenheden van Cabernet Franc en Gamay worden hier gekweekt. Niet alle wijnen die in dit gebied worden geproduceerd zijn rood, de wijngaarden van de vallei van de Lot produceerd ook één paar uitstekend rosés, die meer smaak hebben dan die in het zuiden, maar ook sommige goede witte wijnen.

Kaas van Rocamadour

Rocamadour kaas is een romige geiten kaas en word gemaakt in het gebiet van Rocamadour sinds de 15de eeuw. Het is geproduceerd van geiten melk en gevormd in kleine vlakke schijven en heeft een gerimpelde huid en er wordt een milde smaak bij gebracht. De geiten leven op het kalksteenplateau dat het centrum van de Lot doorneemt, aangezien het gras hier kort en dun is. De kaas word gegeten met knapperig brood, of kan in een quiche worden gemaakt of met toost worden geroosterd en worden gediend.

Truffels

De zwarte truffel, of de zwarte diamant zoals het soms genoemd word, zijn het duurste van alle de gebiedendelicatessens. De truffels groeien ondergronds op de wortels van de belemmerde Franse eiken en zijn rijp door de eerste vorst die door de landbouwers en hun honden moet worden geoogst. Vanaf December tot Maart worden de truffels verkocht op Dinsdag middagen op de markten in het dorp Lalbenque en op Vrijdag ochtenden in Limogne-en-Quercy. Deze worden in één van de vele gastronomische restaurants van het gebied geserveerd om de smaak aan vele menu’s te verbeteren.

Meloenen van de Quercy

Velden met rijpende meloenen kunnen worden gezien terwijl u door de Lot heen rijd in de vroege zomer. De op smaak gebrachte meloenen Quercy zijn klein en rond met groene aders. Zij hebben oranje zoet sappig vlees. Er is een plaats voor hen in elke maaltijd van ontbijt tot avondmaal, en elk dessert.

Eend en Foie Gras

De eenden en de ganzen worden traditioneel gefokt in het zuidwesten van Frankrijk en het geproduceerde eenden lever, foie gras, is een specialiteit van dit gebied. Eenden lever staat in somige menus van de restaurants in het gebied en is klaar om te eten (de foie gras is dan beter een uitstekende leverpastei) met toost and fruit jam, of rouw gesneden en pan-gebraden “mi-cuit”. Gegrilld of pan-gebraden magret de canard (eend borst) is ook traditioneel op het menu.

Saffraan

De saffraan heeft een hoge prijs aangezien 250 bloemen nodig zijn om een gram saffraan te produceren en al dat werk word met de hand gedaan. Het is gekweekt in de Lot sinds de Middeleeuwen. De bleke bloemen van de saffraankrokus worden geplukt in de herfst en het zijn de stampers die het rode gouden kruid bevatten. De saffraan wordt gevonden bij specialisten kruiden boxen in de winkels, en word in diverse stijlen bij het koken gebruikt.

Walnoten van de Perigord

Walnoten bomen worden gevonden in de Lot waar zij normaal in aanplantingen van keurige rijen worden gekweekt. De Perigord walnot wordt ook gekweekt in de provincies  Dordogne en Correze. De gehakte walnoten worden toegevoegd aan de lokale salades Lotoise en Quercinoise om aroma en kraken toe te voegen. Zij worden gebruikt in vele cakes, gebakjes, snoepjes en chocolade, en ook in het heerlijke walnootbrood dat in alle goede lokale boulangeries wordt verkocht. Zij worden ook gebruikt om een zoet nootachtig aperitief, een vin de noix, van het gebied op smaak te brengen.

Hoeve Lam van de Quercy

Net zoals de geiten, is het lokale ras van schapen Caussenarde, ook blij om op het korte dunne gras van het kalksteen te grazen. Deze schapen hebben een zwarte vlek rond elk oog en worden genoemd als “schapen met zonnebrillen”. Zij eten wilde kruiden zoals tijm en marjolein dat onder dit korte zoete gras groeit en dit geeft het lamsvlees een geuriger aroma. Het vlees is teder en roze en word geserveerd in de lokale restaurants in de vorm van gigot (been van lam), carre (rek van lam) of cotelettes (lamskoteletten). Agneau Fermier du Quercy heeft een gewaarborgde kwaliteit met een “Rouge Etiket”.

Pruimen

In het westen van de Lot, en de buurt procincie Lot et Garonne, is het gebied goed - gekend voor zijn grote sappige gedroogde pruimen. De boomgaarden van pruimbomen groeien door het gebied en de droge vruchten kunnen in de lokale markten worden gevonden. Deze producten worden ook gebruikt om zeer sterke likeuren te maken, om jam te maken en in het koken om de heerlijke tarte au prune te maken, bijvoorbeeld.

wijngaarden cahors